Friday, January 16, 2009

Din ciclul " Tu vorbesti serios?" partea 1



Voi face aceasta postare in romana pentru a putea inlesni exprimarea anumitor fraze specifice limbii romane si a descrie astfel intamplarea cat mai real.

Sunt anumite conjuncturi care daca te-ai gandi dinainte la ele ti s-ar parea imposibile si totusi sunt momente in viata nostra si in cariera cand ele apar si atunci abia daca stii cum sa reactionezi.
Va voi impartasi o situatie, ma rog, mai bine spus o conversatie suprarealista care m-a amuzat copios dar intr-o oarecare masura m-a facut sa imi pun anumite intrebari si sa reflectez la dificultatea crescuta cu care poti realiza ceva in Romania, unde totul este pus la zid si comentat pana se distruge inainte de a il ajuta sa creasca si a il indruma.
Astfel, eram expozant la targul organizat la Cafepedia pe 19 decembrie 2008 "Bazar de Craciun" si stateam de vorba cu o prietena designer de accesorii, cand a intrat o tipa in camera in care expuneam. Arata ingrijit, blugi si un tricou parca, nimic notabil dar nimic deranjant. S-a uitat la fiecare lucru in parte si ulterior s-a decis sa probeze vesta din poza alaturata. Pana aici totul a decurs sa spunem cat de cat normal desi imi pusese o tona de intrebari destule de ciudatele inainte, am crezut ca este doar mai curioasa si nu stie sa se exprime. Dar, aici vine partea incredibila...imbracata cu vesta se intoarce la mine cu o mana in sold si ma intreaba pe un ton agresiv cine este designerul acesteia. Cand i-am raspuns ca eu sunt a inceput sa ridice tonul si sa exclame: " Pai si tu esti designer??? Tu nu ai vazut ca vesta asta nu e bine? ( eu chiar imi puneam probleme ce o vrea sa zica, m-am lamurit imediat insa ) N-ai vazut si tu ca o parte e mai scurta decat alta si gulerul intr-o parte e intr-un fel si in alta altfel???" Cand desi amuzata de iesirea ei am incercat sa ii explic pe un ton calm ca asta era ideea designului, ca este o vesta asimetrica si deconstruita si i-am aratat o vesta pornita de la un tipar clasic pentru a o lamuri, atunci, chiar a luat-o razna si a inceput sa tipe " Eu am un bun gust desavarsit si sunt recunoscuta de toata lumea pentru el si nu imi spui tu mie cum trebuie sa fie o vesta!!!!" La asemenea doza de ignoranta si, cum sa ii zicem elegant...naivitate dusa la extrem, eu care nu prea sunt un om de putine cuvinte am considerat ca nu mai este necesara nici o replica si am urmarit-o cum arunca vesta de pe ea pe jos si se napusteste pe usa afara.
Intreabarea care se pune in urma ei, avand in vedere ca ea este una dintre cele cateva se astfel de personaje pe care am avut placerea sa le intanlesc de-a lungul timpului, insa categoric cea mai ingusta, este: De ce avem noi ca popor aceasta inclinatie catre prost gust si epatare? De ce nu invatam sa ne purtam intr-o societate contemporana care ar trebui sa se bazeze pe respect si comunicare? Si raspunsul l-am gasit cu parere de rau: Pentru ca nu vrem!!! Pentru ca in Romania fiecare este mai destept, smecher, bogat, bine imbracat, atotcunoscator,frumos,etc decat ceilalti si vrea neaparat sa spuna asta strivindu-i pe cei din jur, insultandu-i, vorbindu-i pe la spate,facand totul dupa capul lui.
Si sincer, va multumesc voua, o mana de oameni si celor de langa mine, ca ma inspirati in fiecare zi, intr-o tara in care OTV- ul este printre liderii de audienta iar toate nonvalorile devin staruri peste noapte, si ma motivati sa iau zilnic creionul si sa schitez noi si noi ideei pe care abia sa astept sa vi le arat pentru a va auzi opiniile voastre atat de constructive.

Inapoi la lupta,
C.

14 comments:

Anonymous said...

dragutza Corina, eu zic ca tine, intr-adevar inapoi la lupta dar sa stii ca in tara asta sau poate mai bine zis in orasul asta, sansele sa intalnesti astfel de oameni, specimene deosebite sunt foarte foarte mari.

surprize de genul acesta cu siguranta vei mai avea fiindca publicul/consumatorul roman este needucat. vestea buna este ca in domeniul in care activezi tu lucrurile au inceput sa se miste intr-o directie buna - ma refer aici la evenimentele care se organizeaza si unde au acces oamenii de toate categoriile, ma refer la faptul ca in prezent exista mijloace de comunicare care tind sa devina puternice cum este acest blog - toate astea vor ajuta ca intr-un viitor apropiat oamenii si respectiv consumatorii sa devina, sa le spunem mai normali prin reactiile lor.

eu iti doresc succes. mi-am propus sa trec sa vad hainutele tale si sa le si probez. sper sa ajung in curand. ciao, anda

dr_denizzz said...

f tare tipa:))..............glumesc:)
macar apare la otv in viitor:) are vre-o sansa?Probabil donsoara nu a vazut nimik k paiete, pietricele ori "sexy girl" si s-a cam suparat.
Trebuie sa o intelegi, ea nu poate mai mult de atat si chiar a fost weird faza dar poate ea nu a inteles despre ce era vorba acolo si se credea in bazar.
Te cred ca ai ramas blocata insa caracterul unora, educatia , atitudinea si comportamentul social, dupa varsta de 16 18 ani nu mai pot fi corectate:)
Pacat ca nu a pozat-o nimeni sa o vedem poate o gasim pe gaim pe site-ul pitzipoanca.org
seara faina :)
PS pe data viitoare sa intrebi da dvs cu ce va ocupati:)?

fatacarevedetot said...

Nu inteleg de ce naiba a luat-o la probat, se vede din avion ca asa e vesta (by the way, e superba)!

Chiar aseara discutam cu niste prieteni ca lucrurile au luat-o razna in tara noastra chiar atunci cand speram ca suntem pe calea cea buna. Si scum se alatura si alte televiziuni OTV-ului prin calitatea indoielnica, in ultima vreme a unor emisiuni: Acces Direct, Rai da' buni, Capatos, La sueta cu Bahmu', etc.

Anonymous said...

Unele lucruri care se intampla in realitate sunt atat de incredibile incat uneori nici nu ti le poti imagina. Nu-mi vine sa cred si chiar nu inteleg cum a putut sa se poarte atat de badaran si ridicol, mai ales cu tine (o persoana asa de amabila)! Astfel de oameni, care cred ca le stiu pe toate, care se ridica singure la rangul de specialist intr-un domeniu sunt the worst kind (nimic nu este mai suparator ca un om "naiv" - ca sa fiu eleganta ca tine, decat un om "naiv" si mandru de asta). Genul asta de oameni pornesc razboaie (nu au capacitatea sa judece impactul aceea ce spun si fac)! However, you're still great!

P.S - Am pregatit un articol despre tine (acum cate va zile) si Circuit Bored si o sa-l postez maine!

the electric friend said...

si haine pt baieti? unde sunt hainele pt baieti? :(

ina bixade said...

Multa inspiratie in continuare in creatiile tale dragute si sofisticate and block out what anyone else think!!! Mie imi place vesta, iar intimplarea la care ai fost implicata, o consider si amuzanta dar si dureros de stupida!!! Good Luck!

Elena said...

Draga mea, iti impartasesc in totalitate opinia, mai ales ca tocmai m-am intors de la targul de nunti :D...
Bineinteles, nimic nou, aceleasi modele atemporale incarcate, umflate, ultra-paietate, perlate, brodate, dantelate etc.
(si toate elementele astea se gaseau la un loc pe aceeasi rochie!!!)...
Eu efectiv n-am putut diferentia aceste rochii... pentru mine toate erau la fel. Nu pot spune ca-s frumoase sau urate, ci doar ca eu nu mi-as lua asa ceva pt ca nu ma intereseaza.

Cei 2-3 designeri ce au avut curajul sa prezinte cateva modele avangardiste sau macar cu taieturi simple care erau vazuti ca "out of context", caci bataia cea mare la proba era tot la rochiile incorsetate care se vindeau pe banda.

Am realizat ca exista lumi paralele celei in care traiesc, societati care au cu totul alte valori si concepte decat ale mele si faptul ca cel mai important este sa reusesti sa te apropii / sa tii aproape oamenii cu care te identifici in idei si mod de viata.

Anonymous said...

Unora chiar n-ai ce sa le ceri. Ok,nu faci haine pe placul tuturor(asta e un lucru bun,caci altfel n-ai evolua niciodata), ai un stil mai nonconformist, dar asta nu inseamna trebuie sa vina cineva lipsit de bun-simt sa te ia la bani marunti ca de ce e asa si nu asa. Mie una, vesta mi se pare foarte frumoasa si purtabila; cred ca ar da foarte bine si cu o rochie pe dedesubt:). Ai foarte mare dreptate si in legatura cu ceea ce spui despre Romania - asta se promoveaza la noi - prostul gust, aproape in orice domeniu, de la moda la televiziune s.a.m.d. E groaznic, pentru ca multi sunt influentati de ceea ce vad la emisiunile de la Tv (vb ta,OTV si altele) si nu fac altceva decat sa devina reticenti fata de bunul gust si de educatie. Ma bucur ca te-a motivat experienta prin care ai trecut. Sooo...fa-ne cat mai multe haine frumoase :D Te pup cu drag, Sohodoll.

P.S. Nu mai imi folosesc blogul, am de gand sa-mi fac altul, asa ca daca vrei sa-mi dai reply fa-o aici.Muah Muah :*

Anonymous said...

Corina, ti-am trimis un mail pe adresa butterfly.Astept raspuns.
Pup!
Raluca

Mad Hatter said...

hey
don't give up
noua ne plac vestele asimetrice :)

Anonymous said...

Buna Corina! Uite si linkul spre articolul pe care l-am scris (despre tine si cicuit bored)- sper sa iti placa si sa te inveseleasca!http://dulapulbunicii.weblog.ro/2009-01-18/678706/Tineri-designeri----Corina-Vladescu-%E2%80%93-Circuit-Bored--Young-Designers-%E2%80%93-Corina-Vladescu-%E2%80%93-Circuit-Bored.html

Gia said...

Hello once again...am citit articolul mai demult, numai ca nu am avut timp sa-ti scriu...a inceput perioada neagra a examenelor and i am so haaaapppyyy:))
Povestea m-a amuzat si m-a intristat in acelasi timp...dar obisnuita cu astfel de oameni, fara avand contact direct cu ei de cele mai multe ori, am inteles cum te-ai simtit si mai ales de ce ai tinut sa impartasesti aceasta experienta...
well, my dear din pacate asta e tara in care traim, cam 'asimetrica' ea asa din fire!

Ai grija si tine la originalitatea ta, fiindca de nebuni tot o sa mai dai!
Foarte misto vesta si taieturile:)
Multa bafta pe noul an:)BISSOUS

Utzupeanca said...

problema sta in atitudine: ok, nu-ti place, lasi tzoala, mergi mai departe la alta mai pe gustul tau. eu asta nu inteleg: marlania, tzoparlanismul si pitziponceala... atat de bun indemnul tau: inapoi la lupta, nu mai stati cu bratele in san! my kind of people...

Anonymous said...

Sunt super happy ca iti place, ma temeam sa nu fi comis vreo inexactitate, l-am scris din inima si cu multa sinceritate si Sara l-a tradus si in engleza pentru ca am observat ca ma citesc si oameni din afara! Sincera sa fiu eu si Sara am scris impreuna si chiar ma gandeam sa nu te deranjeze cumva colajele, ca am ciopartit putin din pozele tale frumoase!
P.S - Am primit cateva mailuri cu oameni care doreau sa stie mai multe despre tine si cat costa hainele si le-am spus sa-ti viziteze blogul neaparat!(foarte multa lume adora hainele tale si apreciaza viziunea ta, iar cei care nu inteleg, nu pot mai mult, nici estetic, nici altfel):)!!!!